De gewassen

We beschrijven hieronder enkele tientallen kansrijke gewassen voor de vierkantemetertuin. Eén gewas per pagina – met steeds dezelfde opbouw. Zo is het mogelijk om snel een overzicht te hebben van de kerngegevens die bij een teelt horen.

Bij de keus van de gewassen houden we rekening met de beperkingen van de vierkantemetertuin. Als voorbeeld: bij de keus van ons worteltjesras kiezen we voor korte ronde worteltjes. Leuk om te verbouwen en in een bak die 20 cm diep is kunnen we natuurlijk ook helemaal niet lange diepwortelende worteltjes verbouwen. Daarom dus die lekkere ronde worteltjes. Zo houden we bij meer gewassen rekening met de beperkingen van de vierkantemetertuin. Maar: niet getreurd, er blijven meer dan voldoende aantrekkelijke mogelijkheden beschikbaar!

Varieer verder naar hartelust naarmate de omstandigheden dat wenselijk of nodig maken. Zo kunt u bijvoorbeeld ook een hele vierkantemetertuin vlakbij de keukendeur aanleggen, volledig gevuld met lekkere keukenkruiden. Ons uitgangspunt (ook bij de zadenpakketten) mag duidelijk zijn: in iedere vierkantemetertuin moeten de genoemde en besproken gewassen het goed willen doen.