Algemeen:

Snijbiet hoort bij de bietenfamilie. We verbouwen dit mooie gewas voor de bladeren. Tegenwoordig is snijbiet beschikbaar in vele kleuren. Het is een aanwinst en aanrader voor de tuin.

Gebruik:

De bladeren en de stelen kunnen gegeten worden. Bladeren kunnen vers door een salade worden verwerkt, de stelen worden gekookt.

Plantkundige bijzonderheden:

Snijbiet is in principe een tweejarig gewas, maar we gebruiken de bladeren in het eerste jaar. Ieder jaar zaaien we snijbiet weer opnieuw.
We werken steeds met jonge planten.

Zaaien:

Snijbiet kan in potjes worden voorgezaaid, maar wordt meestal meteen in de volle grond op regels gezaaid. Zorg voor een ruime afstand (ca. 15 cm) tussen de planten. Zaai ca. 2 cm diep.
Als het alleen om het hele jonge blad gaat (bij gebruik als spinazie), dan kan het (veel) dichter worden gezaaid.
In de vierkantemetertuin zetten we er 4 stuks in een vak, maar 16 is dus ook een optie.
Het zaaien in de volle grond kan van eind april tot begin juli.
Snijbiet moet gezaaid worden in goed losgemaakte, vochthoudende en voedzame grond. Kies ieder jaar een nieuwe plek, dus niet een plaats waar het vorige jaar ook snijbiet of (rode) bieten gestaan hebben.

Verzorgen:

De grond moet steeds vochtig blijven. Bij felle zon geen water geven, de bladeren kunnen dan verschroeien. Regelmatig water geven is nodzakelijk voor een weelderige groei.

Oogsten:

Oogsten kan op twee manieren. Oogst steeds regelmatig de buitenste bladeren als ze zo'n 15 cm lang zijn. Gebruik bladeren en bladstelen (de ribben). De kleine binnenste bladeren groeien dan verder door. Een andere manier is om dichter te zaaien en het gewas als spinazie te verwerken: dan dus de planten net boven de grond in zijn geheel afsnijden. Oogsten: ca. 8 weken na het zaaien.

Problemen en bijzonderheden:

Een vrij probleemloos gewas. Meestal geen bijzonderheden. Uiteraard zijn de jonge blaadjes wel zeer gevoelig voor slakkenvraat.

Wist je dat...

Snijbiet is tegenoordig heel populair. Dat is wel eens anders geweest: het werd lang gezien als "poor man's spinach"!