Zadenpakketten

U besteedt er tijd aan en doet er moeite voor. Kies daarom voor echte kwaliteitszaden, dan mag u rekenen op goede resultaten! Klik op de button om zorgvuldig  samengestelde zadenpakketten voor deze tuin te zien en te bestellen.

Zaaien - kweken - oogsten

Klik HIER voor meer informatie!


Wordt ook VRIEND...

…van de vierkantemetertuin en ontvang de gratis nieuwsbrief met extra tips en aanbiedingen! Schrijf HIER in.

Over ons en nuttige links

Klik hier voor informatie over ons, de teksten en de plaatjes en nuttige links!

Zelf aanleggen

Het aanleggen van een vierkantemetertuin is eenvoudig. Haal 4 tuinplanken van 2,40 meter lengte bij de bouwmarkt en zaag die middendoor. U hebt nu 8 planken van 1,20 meter. Maak daar met een paar spijkers, schroeven en eventueel hoekijzertjes een vierkante bak van (twee planken hoog). Die bak is dan 1,20 meter in het vierkant. Zorg dat de hoogte toch echt minimaal 20 cm is. De gewone tuinplank van ca. 13 cm breed is dus (veel) te smal.De bak

Als u weinig last van onkruid wilt hebben, vul deze bak dan met gelijke delen nieuwe tuinaarde, compost en scherp zand. Afspraak moet zijn dat dit een luchtig geheel moet worden waar u nooit op loopt. U kunt er van alle kanten bij. Dat moet voldoende zijn.

Deze bak mag op een bestaand stuk grond worden geplaatst, maar u kunt de bak ook op de tegels plaatsen. Doe plastic aan de binnenzijde van de bak. Een vel van 2x2 meter is ruim voldoende. Zorg voor een aantal afwaterings-gaatjes. Stort de bak daarna vol met aarde en snij tenslotte het overtollige plastic een paar centimeter onder de randen af.

Even rekenen:

Als de bak 20 cm hoog is, dan is de inhoud 12 x 12 x 2,5 = 360 liter.

Hou daar rekening mee bij de aanschaf van tuinaarde, compost en scherp zand. In de Amerikaanse literatuur wordt vermiculiet als een wondermiddel gezien voor luchtig maken. Dat vinden we hier niet zo eenvoudig in de bouwmarkt en bedenk ook: als u het wel vindt, dan is het vaak de soort die voor isolatie in de bouw gebruikt wordt en dat is duidelijk NIET de bedoeling. De bak kunt u voltooien door via latjes of spijkertjes en touwtjes vakken te maken van 30 x 30 centimeter. Uw bak bevat nu 16 vakjes. Er is ook een kleuteruitvoering denkbaar. In dat geval zult u een 0,90 x 0,90 of een 0.90 x 1,20 meter bak maken.

Waar komt de bakNatuurlijk is van groot belang WAAR de bak komt. Daarvoor zijn de gebruikelijke uitgangspunten van toepassing: er moet 6 uur per dag zon kunnen komen, met liefst een beschutte ligging en – als u hoge gewassen wilt verbouwen - er moet een achterwand zijn, of u moet een klimrooster voor de planten aanbrengen. Eventueel kunt u een wigwamconstructie van (bonen)staken maken. Meer over deze aspecten: zie
www.OnzeSchooltuin.nl