Het basisidee

De tuinMet een vierkantemetertuin kunt u op een klein grondoppervlak snel en met succes positieve ervaringen opdoen met de verbouw van groenten, kruiden en bloemen. Trefwoorden zijn: een zorgvuldige mix van grond, zuinig gebruik van zaden, zeer weinig onderhoud en snel resultaat.

Op dit punt is veel onderzoek verricht door Mel Bartholemew van squarefootgarden.com, maar er bestaat ook literatuur over de cubed foot garden (een variant), terwijl de principes ook al jaren afgelezen kunnen worden uit boeken die handelen over "container gardening" en "raised beds". Kortom: vooral in Engeland en Amerika is men hier al vele, vele jaren druk mee.

De tuinEen vierkantemetertuin is in een middag gemaakt. Dat kan thuis in een hoekje van de achtertuin zijn, maar het kan ook prima bij een school zijn die geen eigen schooltuin heeft en de tuin gewoon OP de tegels van het schoolplein legt. In alle gevallen zal het doel zijn: een solide groenervaring meemaken. Zelf zaaien, zelf zien groeien, zelf oogsten en zelf eten. En dat met minimale inspanningen!

We nodigen u graag uit: volg de hier beschreven ontwikkelingen; begin bescheiden en geniet. U zult na verloop van tijd misschien wat "moeilijker" gewassen willen gaan verbouwen, groenten die wat meer tijd en aandacht vragen. Dat is uiteraard een logische ontwikkeling. Maar, ook u zult in eerste instantie toch graag verrast willen worden door snelle en positieve ervaringen!

Samenvattend: omdat er veel lusten en weinig lasten zijn en de resultaten snel geboekt worden, is deze aanpak zeer geschikt voor volwassenen en kinderen die voor het eerst met tuinieren aan de slag gaan en een kansrijke aanpak willen volgen. Ook scholen die weinig ruimte beschikbaar hebben, kunnen langs deze weg toch mooie resultaten bereiken.