Radijs (Wortel en knolgewassen)
Algemeen:
Radijs is een absolute winnaar in iedere groentetuin. Dit - van oorsprong Chinese gewas - is in het voorjaar een van de eerste en meest geliefde producten van de tuin.Gebruik:
Radijsjes zijn pittig van smaak en worden rauw gegeten. Ze worden vaak door salades verwerkt.Plantkundige bijzonderheden:
Radijs is een eenjarig gewas. Als u ze niet tijdig oogst zullen ze uitschieten en gaan bloeien en zaad vormen. Radijs is verwant aan rettich en rammenas.Zaaien:
Radijs kan bij herhaling worden gezaaid. Bij de vroege soorten kan dat al vanaf maart. Sommige soorten leveren bij geschikt weer al na 3-4 weken een oogstbaar product!In de vierkantemetertuin zet u er 16 in een vak.
Radijzen zijn vooral geschikt voor voorjaar en najaar. In hoogzomer lukt het minder.
Verzorgen:
Radijsjes groeien snel en hebben behoefte aan vocht.Zorg dus dat de grond niet uitdroogt.
Oogsten:
Controleer regelmatig en oogst tijdig. Als radijsjes te lang blijven staan worden ze voos en scherp van smaak.Problemen en bijzonderheden:
In de zomer levert de teelt vaak problemen op. Aantasting door de koolvlieg is dan een probleem.Advies: beperk de teelt tot voorjaar en najaar. Dan gaat het stukken beter.
Wist je dat...
Het blad van de radijs gebruikt kan worden om er een soort groentesoep van te koken?Er pesto gemaakt kan worden van radijsblad, knoflook, cashewnoten en Gruyere kaas.