De zaaihulp

De zaaihulp mascotteBij het zaaien en planten in onze tuin gaan we steeds uit van een strak plantschema. Er komen heel vaak 1, 4, 9, of 16 plantjes in een vak. Bij de bespreking van de gewassen hierna staat steeds aangegeven hoeveel zaden er gebruikt moeten worden.

Door via dit schema te werken is steeds ook meteen herkenbaar waar de plantjes opkomen en - belangrijker - wat dus gewenst en wat ongewenst is

We hebben een zaaihulp ontwikkeld die zelf gemaakt kan worden en het hele seizoen van nut kan zijn. Niet weggooien na éénmaal gebruik dus! De zaaihulp bestaat uit een plaatje karton (of triplex - of kunststof) van 30x30 cm. Daarin komt een aantal gaatjes, zodanig dat er een keurig zaaipatroon ontstaat. Maar hoe ziet dat er precies uit en waar moeten de gaatjes?

Het patroon staat op de pdf's hieronder. Druk de geschikte pdf af en plak het vel of de vellen papier op het karton.

Veelal zal er een printer beschikbaar zijn die maximaal gewoon A4 kan afdrukken. Druk dan het A4 schema dan twee keer af, spiegel de tweede afdruk en plak ze in het midden over elkaar heen. Zo ontstaat een schema van (bijna) 30x30 cm.Het past prima op het plaatje karton. Kijk even naar de patronen en doorboor op de aangegeven 29 punten. Daar is dan vlot zichtbaar hoe er 1 (rood), 4 (groen), 9 (blauw) of 16 (geel) zaai- of plantgaatjes in een vak gemaakt kunnen worden.

Als er een A3 printer beschikbaar is: dan is maar één vel papier nodig.

A4 schema - pdf

A3 schema - pdf

Aanwijzing bij het afdrukken:

ZaaihulpLaat bij het afdrukken geen "scaling" toepassen en negeer meldingen dat de afdruk buiten de printermarges valt. (Ga dus NIET in op suggesties om de afdruk te verkleinen / te centreren / aan te passen tot binnen de printermarges etc.)

En hoe dan verder: neem het plaatje mee naar de tuin en leg het op een vak van de vierkantemetertuin. Moeten er bijvoorbeeld 9 zaadjes in een vak? Prik op die 9 punten (in patroon) door het karton. Neem het karton weg en u herkent de punten in de aarde. Makkelijk toch? Zo zijn de gewassen later goed in patroon te herkennen in de vierkantemetertuin. En: tussen de planten wordt ook steeds de juiste ruimte gehouden.

Voor de serieuze klusser:

We hebben ook nog een hele fraaie andere oplossing. Dat gaat als volgt: maak in een plaatje multiplex (dat is net even wat dikker) gaatjes volgens patroon, maar doorboor de gaten nèt niet. Het makkelijkst gaat dit met een boor in een boorstandaard die zorgvuldig is afgesteld. Dat kost even voorbreidingstijd, maar dan gaat het ook heel snel! Druk passende houten pluggen in de 29 gaten en lijm ze vast met houtlijm. Daarmee is een plank gemaakt die in de grond steeds een volledige patroon van gaatjes zal maken. Deze investering zal jaren zijn nut bewijzen. Er nog makkelijker mee werken? Schroef dan één of twee handgrepen op de bovenzijde.

Gelukt?

We zoeken leuke foto's uit de praktijk. Stuur een foto waarop u staat, gewapend met onze zaaihulp. We zullen hier een paar leuke foto's publiceren en belonen die met een zadenpakket!