Koriander (Kruiden)
Algemeen:
Dit gewas uit Azië wordt gekweekt om het blad en om de zaden.Gebruik:
Het verse (scherpsmakende) blad wordt door groenteschotels en stoofschotels verwerkt. De zaden zitten vaak in curry-gerechten.Plantkundige bijzonderheden:
Koriander is een eenjarige schermbloemige plant die absoluut niet tegen vorst kan.Zorg voor Zuid-Franse groeiomstandigheden!
Zaaien:
Ter plaatse zaaien in april. Als de plantjes eenmaal opgekomen zijn en er nog nachtvorst verwacht wordt: afdekken!In een vierkantemetertuin zet u er 4 of 16 in een vak.
Kies voor 4 als u de planten groter wilt laten worden en het u om d ezaden gaat.
Kies er 16 als het u om het jonge blad gaat.
Zaai enkele zaden bij elkaar en verwijder de zwakste plantjes na het opkomen.
Verzorgen:
Zorg voor een beschutte warme plek. Omdat koriander een penwortel heeft zoekt de plant zelf wel diep naar water.Oogsten:
Oogst het jonge blad naar behoefte.De zaden zijn aan het eind van de zomer (augustus / september) rijp.
Problemen en bijzonderheden:
Koriander kan niet tegen koud en veel vocht. In een verregende zomer mislukt de teelt van koriander nogal eens.Verder meestal weinig problemen - zoals bij veel kruiden.
Wist je dat...
In de Thaise en Vietnamese keuken heel veel koriander wordt gebruikt?Koriander heel goed is voor de spijsvertering?