Algemeen:

Deze sierlijke plant is vanuit de verre oudheid al bekend als een waardevol kruid. Ook letterlijk, want er werd soms mee betaald. Het heeft een geneeskrachtige werking, maar is tegenwoordig vooral als keukenkruid zeer geliefd.

Gebruik:

Verse dille wordt als keukenkruid gebruikt in sauzen, soepen en vooral ook bij vis (zalm). De dillezaden worden bij de inmaak van bijvoorbeeld augurken gebruikt.

Plantkundige bijzonderheden:

Dille hoort bij een familie planten waar meer bekende kruiden in zitten, zoals Absint en Boerenwormkruid. Dille is een eenjarige plant en zal vanuit zaad ieder jaar weer opnieuw worden opgekweekt.

Zaaien:

Dille kan in de tuin een eigen plek krijgen, maar wordt ook vaak als weefplant tussendoor gebruikt. Bijvoorbeeld aan een rand, of om open plekken op te vullen.
Zaai dille ondiep in warme en voedzame grond. Zorg dat de grond vochtig blijft!
In de vierkantemetertuin hebben we in een vak aan 4 dilleplanten genoeg.
Dille krijgt een lange penwortel en kan dus (vrijwel) niet verplant worden.

Verzorgen:

Dille zal in goede tuingrond een redelijk vol gewas worden. Bij goede bemesting ontstaat er veel groen. Als de grond heel arm is, dan wordt de plant veel spichtiger en zullen de bloemschermen meer in het oog springen. Gaat u voor het groen? Dan dus op voedzame grond kweken. Wilt u alleen zaden? Dan dus op arme grond verbouwen.

Oogsten:

Takjes dillegroen kunnen doorlopend worden geplukt. Verse dille wordt als keukenkruid gebruikt in sauzen, soepen en vooral ook bij vis (zalm). De dillezaden worden bij de inmaak van bijvoorbeeld augurken verwerkt. Ook in kruidenazijn zie je vaak dille.

Problemen en bijzonderheden:

Omdag dille vrij hoog wordt is het nogal windgevoelig. Er zijn ook lage soorten beschikbaar. Dille heeft meestal geen last van ziekten of plagen.

Wist je dat...

Dillezaden bij kerkdiensten als een soort pepermuntjes werden gebruikt?
Het ook een goed middel is tegen de hik?