Algemeen:

De gekweekte bietsoorten hebben één gezamenlijke voorloper namelijk de strandbiet. De strandbiet was een plant die in het wild voorkwam in Zuid-Europa.

Gebruik:

Rode bieten worden vaak verwerkt in salades. Voordat de bieten kunnen worden gebruikt moeten ze gekookt worden. Verse bietjes moeten ongeveer 30-40 minuten koken. Snij voor het koken het loof van de biet af, maar doe dit niet te dicht bij de kop anders verliest de biet tijdens het koken zijn sap.

Plantkundige bijzonderheden:

Bieten zijn tweejarige gewassen. In het eerste jaar ontstaat de knol. In het tweede jaar zal de biet gaan bloeien zodat er zaad ontstaat. Wij wachten daar niet op en oogsten zo snel mogelijk!


Zaaien:

Bieten worden meestal meteen in de grond gezaaid.
Het zaaien in de volle grond kan van begin april tot begin juli. De biet moet gezaaid worden in goed losgemaakte, vochthoudende en voedzame grond. Daarnaast moeten bieten niet gezaaid worden in grond waarin vorig seizoen snijbieten hebben gestaan. De biet heeft ook voldoende zon nodig en heeft af en toe wat extra meststof nodig.

De bieten moeten ongeveer twee centimeter diep worden gezaaid. Als de plantjes 3 of 4 blaadjes hebben moeten er worden uitgedund zodat de plantjes ongeveer 8-12 cm ruimte hebben.

Verzorgen:

De bieten hebben in droge periodes af en toe wat extra water nodig. Geef de bieten dan regelmatig water.

Bij het uitdunnen moet er voorzichtig worden gewerkt om ervoor te zorgen dat het overblijvende plantje niet uit de grond wordt getrokken.

Oogsten:

De bieten kunnen worden geoogst als de knolletjes voldoende groot zijn of als de knolletjes elkaar raken. Jonge bieten zijn lekker mals, dus wacht niet te lang met het oogsten. Vanaf al ongeveer 4 tot 6 weken na het zaaien kan er geoogst worden.

Problemen en bijzonderheden:

De bladeren van de bieten kunnen soms geelbruine plekken krijgen. Dit wordt veroorzaakt door de zwarte bonenluis.
Ook de bladvlekkenziekte kan voorkomen bij bieten. Dit komt vooral in vochtige zomers voor. Hier hoeft verder niets aan gedaan te worden.

Wist je dat...

Rode bieten ook al door de Romeinen werden gegeten.

Rode bieten een kleurstof genaamd Betanine bevatten.

En dat deze natuurlijke kleurstof ook wordt gebruikt in andere voedingsmiddelen.