Pluksla of Snijsla (Bladgroenten)
Algemeen:
Sla is afkomstig uit het gebied van de Middellandse Zee. In ons land is vooral de kropsla overbekend.Gebruik:
Sla wordt in de keuken rauw verwerkt. Het wordt vaak op smaak gebracht met azijn, olie en/of kruiden.Ook voor het garneren van gerechten wordt sla veel gebruikt.
Plantkundige bijzonderheden:
Er is een aantal soorten beschikbaar. Wij kiezen voor pluksla. Een vrij probleemloze teelt met snel resultaat.Zaaien:
Sla kan al vroeg (eventueel binnen) (voor-)gezaaid worden. De plantjes kunnen tegen een paar graden vorst. Geen probleem dus om ze al heel vroeg uit te planten.Zet een paar planten in de tuin (vier in een vak van de vierkantemetertuin) en oogst regelmatig de buitenste bladeren.
Sla kan in een seizoen meermalen achter elkaar geplant worden. Voorjaar en najaar zijn dan de beste perioden.
Verzorgen:
Sla moet voldoende water beschikbaar hebben. Af en toe een keer veel water geven heeft de voorkeur boven steeds een klein beetje.Probeer te verwijden dat de bladeren nat worden.
Oogsten:
Pluk samen met de kinderen steeds de buitenste bladeren. Verwerk ze meteen in een salade. De plant groeit rustig door en u kunt blijven oogsten.Problemen en bijzonderheden:
Sla heeft een hekel aan te nat en te koud. Als dat te vermijden is: graag!Verder zijn slakken een probleem.
Wist je dat...
Sla al voor onze jaartelling gegeten werd in Perzië en later ook in Griekenland heel populair was?IJsbergsla niet op ijsbergen groeit, maar vroeger (in Amerika) in dozen per trein werd vervoerd. Die dozen werden met "bergen" ijs bedekt om de sla te koelen!