Maak een seizoen mee
Onze Vierkantemetertuin kan al in maart klaargemaakt worden voor gebruik. Begin april kunnen we dan al worteltjes, snijbiet, rode bietjes en gevarieerde sla zaaien. Ook tuinkers en radijsjes kunnen we dan al zaaien. Die laatste twee kunnen met grote regelmaat het seizoen door steeds weer opnieuw gezaaid worden (steeds een klein beetje). Zo kunnen we maandenlang daarvan oogsten. Ook de goudsbloemen en het komkommerkruid kunnen we heel vroeg zaaien. Leuk is het ook om heel vroeg al een paar plantuitjes of sjalotjes in de tuin zetten.
Natuurlijk moeten we wel de grond goed in de gaten houden. Als het buiten steeds steenkoud en kletsnat is: dan wachten! De zaden zullen dan immers vaak wegrotten. Er is wel een beetje warmte in de grond vereist!
In diezelfde periode kunnen we binnen alvast peterselie, tomaten, zinnia en cosmea zaaien en opkweken. Peterselie is een vrij lastige teelt. Goede zorg is nodig, daarom binnen maar een goede start geven. De anderen zullen pas na 15 mei buiten geplant mogen worden. Het geeft een grote voorsprong als we dan al meteen stevige plantjes voor de tuin hebben.
Lathyrus kan voorgekweekt worden, maar het hoeft niet. Wel steeds even toppen als de plantjes zo’n 10 cm hoog zijn. Ze vertakken dan en krijgen meer bloemen.
Als de grond wat warmer is (in mei) kan de dille ook gezaaid worden. U kunt het een eigen vak geven, maar kunt het ook als randbeplanting gebruiken. Na 1 mei kunnen ook de boontjes de grond in en ook de koriander kan gezaaid worden.
Tegen de zomervakantie hebt u al bij herhaling tuinkers en radijsjes geoogst; er zijn bietjes, boontjes, worteltjes en sla. En dat alles aangevuld met kruiden! Kortom: voor de zomervakantie is de tuin al een succes.
Na de zomervakantie gaat de oogst door met o.a. tomaten en uien/sjalotjes, maar u kunt ook nog zaaien. De paksoi is er dan immers nog: een late teelt. Het is in een ruime maand klaar om te oogsten. En niet vergeten: nog steeds radijsjes, tuinkers en gemengde sla zaaien, ook na de zomervakantie!
Voor meer informatie over de gewassen: zie de afzonderlijke beschrijvingen per gewas.