Jouw eigen pagina:

Lees hier verder als jij zelf thuis een eigen tuintje wilt aanleggen en zelf ook groenten, bloemen en kruiden wilt kweken!

BosradijsVoor je eigen tuintje zul je een stukje grond nodig hebben, er moeten zaden zijn om op de kweken en er is vocht, licht en warmte nodig om er een succes van te maken. Op deze site vind je allemaal informatie die te maken heeft met een bijzonder soort tuintje: een kleine vierkante tuin, die heel snel aangelegd kan worden en waar je ook vlot resultaat ziet. Zo’n tuin kan in een klein hoekje van de gewone tuin, desnoods op de tegels van het terras. Er zijn maar twee dingen die verder belangrijk zijn: er moet wel behoorlijk wat zon komen en het tuintje moet een beetje uit de wind liggen. Lukt dat? Lees dan verder!

Bij de aanleg van de tuin kun je het beste even hulp vragen. Vraag je vader of moeder om een ochtend of een middag (meer is niet nodig) hiervoor vrij te maken. Hoe gaat het dan: je gaat samen naar een tuincentrum om materialen voor de tuin te halen. (We hebben een boodschappenlijstje klaargezet.) In een of twee uurtjes timmer je de bak in elkaar en vult die. Daarna moet die gevulde bak dan even tot rust komen. Waarom? De grond zal na een paar regenbuien wat inklinken. Je zult de bak dus nog een keer aanvullen. Zijn er geen regenbuien? Maak ze dan zelf met de gieter!

Wat moet er in

Je kunt van alles in je tuintje zetten. Er zijn duizenden soorten zaden te koop. Maar, hoe weet je nu wat leuk is en goede resultaten oplevert? Je kunt natuurlijk boeken uit de bibliotheek halen – of je gaat op internet speuren. Je kunt ook de makkelijke weg kiezen: we hebben een kidspakket zaden samengesteld, speciaal voor je vierkantemetertuin. Daar zitten soorten groenten, bloemen en kruiden in. Maar liefst 16 soorten in totaal – en van alles wat. Ons idee: begin daarmee. Dan weet je zeker dat het een succes wordt. Als je later meer en anders wilt: prima – graag zelfs.

Wanneer er mee beginnen?

Het voorjaar is de beste periode. Begin in maart of april. Later beginnen? Kan ook, maar sommige zaden kunnen dan misschien niet meer gezaaid worden. Die bewaar je dan eventueel voor een volgend seizoen.

Hoe snel gaat het?

Sommige zaden zie je razendsnel boven de grond komen. De oogst Tuinkers bijvoorbeeld. Maar, soms moet je echt ook wel even wat geduld hebben. De natuur is geen computerspelletje en je kunt niet zelf het volgende “’level” meteen instellen. Je zult soms wat langer moeten wachten op resultaat. En: je moet het ook regelmatig bijhouden. Als het een tijdje niet regent, dan zul jij moeten zorgen dat de plantjes niet uitdrogen. Maar we beloven je: zorg er goed voor en je zult je ogen niet geloven...

En nu praktisch:

Klik hier om naar de winkel te gaan. Daar is een speciaal kidspakket voor de vierkantemetertuin beschikbaar. Wat er zoal in zit? Radijs, gemengde sla, tomaten, worteltjes. Verder o.a. cosmea, juffertjes in het groen, goudsbloemen en lathyrus. Tenslotte zitten er ook nog zakjes dille, peterselie, bieslook en basilicum in. Dat is nog niet alles, want je krijgt 16 soorten in totaal. Zie je het al voor je? Al die lekkere groenten en kruiden. En daar tussendoor ook nog al die vrolijke bloemen!
Op de pagina’s met gewassen kun je over al deze planten meer lezen. Veel plezier!