Algemeen:

Erwten en bonen zijn een klassiek voedingsmiddel. Ze werden hier duizenden jaren geleden al gegeten.

Gebruik:

In de keuken kunnen erwten op talloze manieren verwerkt worden: Alleen de erwten (vers of gedroogd), of met de peul. (Peultjes - vers)
Er zijn ook soorten die rauw (met peul!) gegeten kunnen worden.

Plantkundige bijzonderheden:

De erwtenfamilie is heel groot. De meeste soorten willen klimmen, daarom zijn ze voor de vierkantemetertuin vaak minder geschikt.

Zaaien:

Erwten kunnen tegen de vorst. Ze kunnen dus heel vroeg gezaaid worden.
Week de zaden een nachtje voor.
Veel soorten willen klimmen, zorg dus voor gaas of rijshout.
Lage soorten kunnen goed in de vierkantemetertuin: 4 in een vak.

Verzorgen:

Hou de erwten na het zaaien goed in de gaten. Vogels (vooral duiven) zijn er dol op. Het lijkt soms of ze in de grond kunnen kijken!
Bescherm de zaden dus goed.
Erwten moeten niet te droog staan. Eventueel water geven.

Oogsten:

Pluk de peulen regelmatig en als ze jong zijn. Heerlijk!

Problemen en bijzonderheden:

Peultjes kunnen wegrotten in te natte grond.
Verder kan de zwarte bonenluis lastig zijn. Toppen helpt.

Wist je dat...

Erwten al in de oude Egyptische graven zijn gevonden?
Experimenten met erwten een belangrijke rol spelen bij de erfelijkheidsleer? (Mendel)