Algemeen:

In iedere vierkantemetertuin horen uien of sjalotten thuis. U kunt het ook proberen met knoflook, maar de resultaten zijn daar vaak bescheiden.

Gebruik:

In de keuken zijn uien echte smaakmakers. Er zijn heel veel soorten. Een verfijnde soort zijn de sjalotten.

Plantkundige bijzonderheden:

Uien zijn hier sinds de middeleeuwen bekend. Ze kunnen worden gezaaid of geplant. Het is het eenvoudigste bollen te planten.

Zaaien:

Een zeer aan te bevelen teelt is die van sjalotten. Probeer een paar kleine sjalotten te pakken te krijgen. U kunt ze eventueel gewoon op de groenteafdeling van de supermarkt aanschaffen.
Zet er 4 of 9 in de vierkantemetertuin, afhankelijk van soort en maat. Dat kan al vroeg in het seizoen (maart), want ze kunnen tegen de vorst.
Zorg dat de puntjes net boven de grond uitkomen en let op dat de vogels ze er niet steeds uittrekken.
Met knoflook proberen? Kan ook. Breek de teentjes van de knoflook los en plant ze rechtstreeks in de tuin. Ook hier: net een puntje boven de grond. Dat is alles.

Verzorgen:

Er is nauwelijks onderhoud nodig. Ze doen het vrijwel altijd prima.
In normale omstandigheden ziet u vlot stengels verschijnen. Na enkele maanden is de bol vermeerderd en zal het loof geleidelijk verdorren.

Oogsten:

Als het loof verdroogt trekt u ze uit de grond en laat ze - met loof - drogen.
Bij knoflook zullen vaak bescheiden resultaten geboekt worden, maar de oogst kan zeker geconsumeerd worden!

Problemen en bijzonderheden:

Er kunnnen problemen zijn met de uienvlieg. De bol gaat dood en het loof verdort. Trek de zieke bol uit de grond en voer deze af.

Wist je dat...

Uien, sjalotten en knoflook heel gezond zijn?
Ze helpen o.a. bij hoge bloeddruk, om wonden te genezen, tegen de hoest en nog vele andere kwalen...